Sabtu, 20 Mac 2010

SPONGE CAKE



 
RESEPI
Untuk mendapatkan sebiji sponge cake vanila atau apa2 perisa kesukaan....yang berukuran 9"(Round pan).Bahan-bahannya adalah:-
 (1).  250 gm Sponge mix,  
 (2).  4 Biji telur/ 240 gm    
 (3). 50ml Air 
  *(4).  50 mlMinyak masak
  
 Penyediaannya;
 (1).  Campurkan semua bahan kecuali yang bertanda * kedlm pembancuh elektrik  
 (2).   Pukul bancuhan sehingga pekat berkrim dan bertali.  
 (3).   Campurkan bahan * perlahan-lahan dan adun sekata. Tuang adunan dalam loyang 9" yg telah   disapu  majerin dan dialas kertas minyak.Bakr pada suhu  180 C selama 30 minit/ sehingga masak.
  (4).   Setelah siap dibakar ,terlengkupkan kek keatas rak kek selama 1-2 minit  dan terbalikkan semula kek tersebut.Ini untuk mengelak kek daripada tenggelam  di bahagian tengah.
* kek sponge yang cantik, bila di tekan dengan jari dia akan naik semula bila dilepaskan....

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan: