Khamis, 24 Disember 2009

RESEPI DONUT



BAHAN-BAHAN
(A)
300g Tepung roti
200g Tepung
10g Garam
60g Gula
20g Tepung susu
1/2 Sudu besar s/Penaik
31/2 Sudu teh yis segera
(B)
2 Biji kuning telur
280 Air sejuk
(C)50g Lelemak sayuran
Berhias Atas Coklat
100g Coklat
30g Susu
Kepingan kacang badam
yang telah dipanggang /coklat rice

Cara-Cara
  • Adun (A) sehingga sebati.Campur (B) dan uli sehingga menjadi doh.
  • Tambah (C) dan uli doh hinggga lembut.
  • Tutup doh dengan kain lembab dan biar ia naik selama 45 minit atau berganda saiznya
  • Bentukkan menjadi bebola dan biar sebentar selama 15 minit.
  • Canaikan sehingga kepingan nipis, lebih kurang 10mm tebal.Potong dengan acuan donat.
  • Masukan donut yg belum dibakar ke dulang pembakar yg telah ditabur dgn tepung.tutup dgn kain lembab .Masukan dlm almari makan dan biar naik selama 35 minit.
  • Goreng donut sehingga perang keemasan dan selaputkan dgn gula halus semasa panas. 

Membuat Berhias Atas Coklat 
Cairkan coklat. Campurkan susu dan adun hingga sebati .Sapukan adunan coklat ke atas donut yg sudah masak.Selaputkan dengan kepingan kacang badam yg telah dipanggang.



Resepi asal adalah Aneka Roti Dunia ..The World Of Bread dari ALEX GOH BAKING CLASS
Memang gebus....Tapi saya cuma buat separuh adunan saja....gambar tu,dah luak banyak
Cuma tinggal sikit saja baru sempat ambil gambar...sorry eik! He...He..


Tiada ulasan: